Novembre

Temps i Natura
Novembre és el més fantasma del calendari, un full en blanc, el darrer sospir abans de la hibernació, o no...
He vist nevades de mig metre al novembre i també dinars en samarreta al migdia, com sempre el temps és impredictible a la muntanya, però ja fot fred. Un dia, les poques vaques que queden passen en fila índia cap a  la vall i, com a molt, dos dies després cau la primera nevada seriosa. Una tempesta de vent arrenca tard o d'hora les últimes fulles dels arbres i queden les ombres grises dels arbres despullats, un gris tacat només pel envellit verd de pins i avets. Encara hi ha bolets, fins i tot hi ha alguna fruita que es pot collir, hi ha sol, però tot sembla sospitar que el món s'està acabant.


Collita i Cuina
Poc es cull al novembre si no són bolets, i alguns anys ni això. L'últim esforç per acabar d'omplir el llenyer, els darrers esclats de color entre els arbres.
La cuina en contra no para: el Brou als Tres Focs es va renovant perquè no perdi substància i al forn es couen carns durant llargues tardes. La cuina desprèn les aromes de castanya, nous ametlles i canyella des de la castanyada.


Activitats
Cada vegada la muntanya es posa més cafre, i les excursions comencen a tenir un aire d'exploració en un país que agrairia una reconquista. Es un mes ideal per a fer activitats molt energètics, perquè pocs dies farà calor i el fred encara no mossega.
Travesses en Btt o amb alforges caseres.
Marxes amb càrrega, o de velocitat.
Vaja a veure si ets capaç de suar al novembre, si no, muntem un mur de pedra.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada