Octubre

Temps i Natura
Aquest mes emparedat entre la abundància de setembre i la nuesa de novembre busca la seva gràcia en el colorit tardorenc dels diferents arbres caduquífols. De dia encara pot fer calor però de nit comença a glaçar, sobretot quan la tramuntana ens recorda països llunyans, a vegades les pluges duren dies i també hi ha llargs dies de bonança. Es poden sentir els últims brams de cérvol i els primers trets dels caçadors que a partir de mitjans d'octubre tenen dret a exercir d'amo de la creació.
Collita i Cuina
La Olla del Brou es posa en marxa i ja no pararà fins setmana santa, es menja carn de caça, bolets i fruita dolça i seca. Cada dos anys el noguer ens regala unes nous insuperables. Queda l'aranyó (se'n fa patxaran, i combinat amb pomes melmelada) per collir quan li ha tocat una glaçada. Depèn de l'any hi ha bolets a cabassos o ja ens acontentem amb els últims fredolics. Es la temporada de plats energètics com el trinxat.
Activitats
Es imprescindible passar per alguna de les fagedes de la zona, Ardericó, Joc de Pilota, etc. per el seu ooohhhh...
Excursionisme: temporada per la gent de cor fort perquè el temps és variable. S'ha de portar roba per si de cas, que quan no fa falta emprenya i quan fa falta emprenya més encara. El excursionista hàbil sempre té un pla B per aprofitar el capde7. Llargues vesprades amb foc, jocs de taula, històries, etc.
Btt: comença la temporada gamberra amb fang, aire fred i nevadetes. 
Buscar bolets.
Preparar l'hort per l'hivern.
Fer llenya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada